Metaal buigen

Plaatwerk buigen

Het omvormen van plaatwerk wordt in de volksmond metaal buigen genoemd, er wordt een kracht gelijkmatig op een bepaalde lengte van het plaatwerk gezet waardoor het buigt. De kracht die hierbij gebruikt wordt noemen we het buigmoment. Buigen wordt daarom veel gebruikt om een vlakke plaat om te zetten naar een 3D vorm.

Buigmoment bij plaatwerk

Wanneer er druk kracht en trek kracht wordt toegepast dan ontstaat er een buigmoment.

De drukkracht en trekkracht wordt samen ook wel een krachtkoppel genoemd, deze krachtkoppel moet altijd sterker zijn dan de elastische weerstand, zodat het materiaal blijvend zal vervormen, hierbij is het buigmoment de vervorming die we buiging noemen.

Plaatwerk buigen met behulp van een kantbank

De kantbank heeft een aantal gereedschappen, een kracht van bovenaf en twee tegengestelde krachten van onderaf, hier kan het plaatwerk in de juiste hoek worden gedrukt. De twee gelijke krachten die in één lijn staan vormen het krachtkoppel van de kantbank. De mate van de vervorming wordt bepaald door de sterkte van het buigmoment. Om deze vorm te behouden moet het plaatwerk plastisch vervormd worden, dit bereik je door een grotere perskracht te gebruiken.

Het buigen van plaatwerk kan op twee soorten manieren, je kunt de plaatbewerkingstechnieken kanten en walsen gebruiken. Onze machines zijn CNC aangestuurd, dit houdt in dat het een computergestuurde machine is, waarbij je de materiaalsoort, de zetlengtes en plaatdikte invoert zodat de computer de rest van de instellingen zelf uitrekent om tot een optimaal buigproces te komen. Alle instellingen worden bewaard in de computer, dus de herhaling van orders is voor ons een gemakkelijk proces. We hebben een aantal gegevens nodig als wij een order aannemen voor de kant, een aantal factoren die van invloed zijn op het buigproces. Het soort materiaal, de lengte van de zetlijn, de terugvering van de zetting en de minimale buigradius. Onderstaand leggen we het per categorie aan jullie uit.

Het soort materiaal

Ieder materiaal is anders belastbaar tot de rekgrens en de treksterkte, daarbij is de chemische samenstelling van het materiaal ook belangrijk. Wanneer je legeringselementen toevoegt, wordt de belastbaarheid van het materiaal beïnvloed.

De lengte van de zetlijn

Wanneer je de perskracht wilt bepalen is de zetlengte van grootbelang. Deze bereken voert onze computer naar alle nauwkeurigheid uit, zodat daar geen fouten in worden gemaakt.

Terugvering van de zetting

Plaatwerk kan met een machine makkelijk gebogen worden, het laat zich efficient buigen, waar rekening gehouden moet worden is dat het materiaal  bij kanten en zetten altijd een klein stukje terug veert. Dit wanneer je voor een klant gaat buigen dan moet je hier rekening mee houden, je buigt dan altijd net een stukje verder dan gewenst om zo wanneer hij terugbuigt de juiste maatvoeren te krijgen. Gelukkig gaat dit bij ons automatisch, onze CNC aangestuurde machines rekenen dit probleem zelf uit, waardoor de maatvoering altijd goed is.

Minimale buigradius

Onze machines hebben vele gereedschappen om plaatmetaal van verschillende radius te voorzien. Hoe dikker de plaatdiktes hoe groter de radius, dit is verplicht, anders breekt of scheurt het materiaal. Ook dit berekend onze CNC aangestuurde machine zelf, zodat wij niet voor onverwachte scheuren of breukvorming staan.

Wanneer u plaatwerk gebogen of gezet wilt hebben dan helpen wij u graag verder. Ook buizen kunnen wij voor u zeer nauwkeurig buigen met onze CNC aangestuurde machines, wij ontvangen graag van u de produktspecificaties en de gewenste radius en gaan dan voor u aan de slag. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@desmidse-metaal.nl of ons contactformulier invullen of bellen op nummer 026-4426739.

 

Plaatwerk buigen

Wat kunnen we voor u betekenen?

Heeft u een unieke industriële uitdaging? Of een eerste idee dat verder uitgewerkt en uitgedacht moet worden? De Smidse helpt u graag verder. Neem direct contact met ons op of vul ons contactformulier in.

026 - 4426739 info@desmidse-metaal.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.